Goed geregeld bij Uitvaartcentrum Ubachs in Geleen

 

 

Junior Ubachs aan het woord

"Loslaten is een andere manier van vasthouden"

De oriëntatiefase van een uitvaart

Stilstaan bij de dood. Heb jij er al eens over nagedacht? Het is een onderwerp wat veel mensen proberen te vermijden en het is natuurlijk ook niet het meest gezellige gespreksonderwerp, maar wel ontzettend belangrijk. Sinds de corona periode, waarin mensen het ‘sterfelijke’ in begonnen te zien en verlies van dichtbij meemaakten, zien we bij Uitvaartcentrum Ubachs een groei in het aantal mensen dat nadenkt over wat ze nu eigenlijk willen en hoe zij hun eigen uitvaart voor zich zien.

 

Ook als je een verzekering of hypotheek gaat afsluiten komt dit onvermijdelijke onderwerp naar voren. In deze blog vertellen we wat meer over de oriëntatiefase van een uitvaart en geven we het woord aan Junior Ubachs. Junior maakte in 2006 zijn intrede in het familiebedrijf en hij heeft hier samengewerkt met drie generaties. Per 2023 is hij volledig zelfstandig ondernemer van Uitvaartcentrum Ubachs.

 

Verschillende fases van het oriëntatieproces Junior: “De uitvaartverzekering is de enige verzekering waarvan je weet dat je hem zeker zal nodig hebben. Een inboedel-, brand- of diefstalverzekering sluit je af voor áls het zou gebeuren, maar van een uitvaart weet je dat je deze nodig gaat hebben. Dan ga je er natuurlijk wel over nadenken.”

 

Nadenken over je uitvaart. Veel mensen willen er niet bij stilstaan. Dit komt niet omdat ze het niet willen, maar eigenlijk meer door onwetendheid. Zeker op jongere leeftijd denken mensen er niet zo lang over na en áls ze erover nadenken, ebben deze gedachtes vaak ook snel weer weg. Pas op latere leeftijd beginnen mensen bewust te worden van wat ze nu eigenlijk willen bij hun eigen uitvaart. Dit komt omdat ze zelf meer uitvaarten meekrijgen en hierdoor ook op ideeën worden gebracht.

 

Het is belangrijk om na te denken over jouw eigen uitvaart. Je hoeft niet ieder detail uit te denken, maar je kunt wel alles globaal op papier hebben. Er zijn in principe drie stappen in de oriëntatiefase van een uitvaart:

- Informatief/bevestigend. Hierbij is iemand vooral op zoek naar meer informatie en zit er verder geen druk achter. Dit gesprek vindt meestal laagdrempelig plaats met een huiselijke sfeer onder het genot van bijvoorbeeld een glas bier, wijn, etc.

- Stap twee is een uitvaartgesprek/aannamegesprek. Hierin wordt bijvoorbeeld een begroting gemaakt en wordt er dieper in details getreden. Dit kan vaak al erg confronterend zijn. Mensen hebben bijvoorbeeld al een stappenlijst gemaakt en nagedacht over bijvoorbeeld welke bloemen en welke kist ze willen.

- De laatste stap is het diep gedetailleerd bespreken van de dienst en het bespreken van speeches, muziek, foto’s, etc. Op dit moment treden wij van Ubachs Uitvaartcentrum als uitvaartleider op en gaan we echt met de persoon in kwestie om tafel.

 

Waar moet je rekening mee houden bij een uitvaart?
Aan elke wens groot of klein, ingetogen of uitgebreid, elke uitvaart brengt zijn eigen kostenplaatje mee. Junior: “We merken ook dat mensen vaak totaal geen idee hebben van wat een uitvaart kost. Sommigen vinden het ene te veel en het andere erg goedkoop. Het is natuurlijk echt een persoonlijke ervaring, iedereen heeft een heel ander beeld of verwachting van een uitvaart.” Toch is het belangrijk om hier niet té lang bij stil te staan, maar na te denken over bijvoorbeeld:

- Jouw wensen. Hoe wil je dat jouw uitvaart wordt bekostigd? Met eigen geld of met een verzekering?

- Toelaten van emotie. Zodra je hebt vastgesteld hoe de uitvaart wordt betaald, is het belangrijk om niet meer na te denken over het geld. Het is belangrijk om je emotie te laten gaan zonder te veel na te denken over financiën.

- Voorkom ruzie in familie. Door niks vooraf te regelen, kan er ruzie ontstaan. De ene wil het op een bepaalde manier regelen voor een dierbare, terwijl de andere dierbare het over een hele andere boeg wilt gooien. Van tevoren je uitvaart regelen zorgt voor ruimte én rust in een periode die al moeilijk genoeg is.

Uitvaart oriënteren, bespreken en vastleggen bij Uitvaartcentrum Ubachs
Iedereen gaat anders om met de oriëntatiefase van een uitvaart. De ene is heel zakelijk en wil puur weten wat de kosten zijn, terwijl de ander juist een extra woordje nodig heeft en alles stap voor stap wil doorlopen. “Wij laten iedereen in hun waarde en dit is ook typerend in de uitvaartzorg. Er zijn zo veel verschillen en dat maakt ons werk juist mooi.”

 

Wij ontzorgen op het gebied van uitvaarten en alles daaromheen. Bij ons draait het allemaal om de boodschap: Maak het bespreekbaar. Wij passen ons hierin volledig aan, aan de wens van de overledene/nabestaande en zorgen dat iedereen op één lijn zit. Junior: “Waar je aan de voorkant van het leven als je geboren wordt bijvoorbeeld kraamzorg hebt, zit Uitvaartcentrum Ubachs aan de achterkant van het leven: wij maken de cirkel rond aan het einde van het leven. Hierin zetten wij graag nét dat stapje extra omdat service bij ons hoog in het vaandel staat.”

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn 24/7 bereikbaar.